nano2.nl

Gaschromatografie
Colorimetrie
3D printen
Overigen
Nieuws
Bestellen
Contact


0250     nano2 gaschromatograaf

prijs: € 248,00


De nano2 gaschromatograaf is de meest gebruikte GC in het voortgezt onderwijs .

Wordt geleverd inclusief netvoedingsadapter, pompje, slangetje, apolaire kolom, handleiding, injectiespuiten voor gassen, injectienaalden, sigarettenaansteker en 2 reservesepta.




De GC werkt bij kamertemperatuur. Hierdoor is geen opwarmtijd nodig. Stekkers er in en klaar voor gebruik! Als draaggas wordt lucht uit een aquariumpompje gebruikt. Dat is veilig en goedkoop. Niet alleen goedkoop in aanschaf maar ook in gebruik omdat er geen drukcilinders met draaggas nodig zijn.

Als detector wordt een taguchi TGS813 gassensor gebruikt. Dit is een robuuste sensor die zonder veel onderhoud 5 tot 10 jaar mee gaat. De sensor is op een voetje buiten de behuizing aangebracht zodat hij zichtbaar is en gemakkelijk kan worden vervangen.
Het gas uit de kolom wordt door de behuizing van de nano2 geleid en vanaf de onderkant langs de sensor geblazen. De sensor is alléén gevoelig voor brandbare (reducerende) gassen en dampen.

De nano2 GC is ontworpen om samen te werken met alle gangbare computer-meetsystemen, zoals COACH, PASCO, VERNIER etc.

PROF aanstekergas (0,2mL) met de standaard nano2 en COACH

Heb je niet de beschikking over één van deze meetsystemen, dan kan je de ARDUInano2 interface overwegen. Deze is speciaal voor de nano2 ontwikkeld.

De uitgangsspanning bedraagt 0 – 5 Volt. Door de kortsluitvaste uitgang is de nano2 beveiligd tegen verkeerd aansluiten. Ook de voedingsingang is beveiligd tegen ompolen en kortstondige spanningen tot 30 volt, dus als je een keer een verkeerde netvoedingsadapter aansluit veroorzaakt dat meestal geen schade.

Met de START-toets wordt de meetcomputer op afstand vanaf de GC gestart. De START-toets geeft een puls van 4,2 Volt aan de uitgang. Voor de goede werking van de startknop moet de triggering in de meetsoftware op ‘4V opgaande flank’ worden ingesteld.

De NUL-knop geeft de mogelijkheid om de basislijn van de chromatogrammen op 0V in te stellen, zodat het eenvoudiger wordt om piekoppervlakten te meten.

Bij normaal gebruik ligt de GC horizontaal op tafel, zodat er gemakkelijk kan worden geïnjecteerd. Voor een beter zicht vanuit de klas (bij een demo) kan de GC ook verticaal worden opgesteld.

Demoproef
Eerst leg ik uit hoe de gaschromatograaf werkt aan de hand van de onderdelen van de nano2. Dan maak ik een chromatogram van 0,2 mL aanstekergas.
Met een lijst van retentietijden kunnen de componenten worden geïdentificeerd.
Ik laat het chromatogram op het scherm staan en herhaal het onderzoek met een andere aansteker. De twee chromatogrammen komen dan over elkaar heen op het scherm. Hierbij vinden we dezelfde retentietijden met verschillende piekhoogten.


Verschillende aanstekers bevatten dezelfde gassen in verschillende verhoudingen

De aardoliemaatschappijen zijn geïnteresseerd in de samenstelling van hun benzine. Benzine is vloeibaar en kan dus niet worden onderzocht met een gaschromatograaf. Of toch? Naar aanleiding van deze vraag komt de kolomoven ter sprake.

Na de demonstratie, als de leerlingen begrijpen hoe de gaschromatograaf werkt, kunnen andere toepassingen worden behandeld aan de hand van chromatogrammen van 'echte' dure GC's. Ik gebruik graag voorbeelden van een aardolieramp en van een cocaïneverslaafde (zie downloads).


Experimenten
De GC is ook heel geschikt voor bovenbouwleerlingen om zelf mee te experimenteren. Download de lijst met ideeën voor experimenten. De meeste onderzoeken kunnen weer nieuwe onderzoeksvragen genereren. Als er veel tijd aan te besteden is kunnen vaak meerdere opdrachten worden gecombineerd.
Bij de meeste opdrachten is het nodig dat je je eerst in de theorie verdiept. Een reader met theoretische achtergrond is ook te downloaden.


Uitneembare taguchi sensor als detector

9V voedingsingang en signaal uitgang

De detector, de NUL-knop en de aansluitingen

De nano2 kan ook verticaal worden opgesteld (bij een demo)

Downloads
Handleiding
handleiding.pdf
Lijst met ideeën voor experimenten
experimenten.doc
Reader met theoretische achtergrond
theorieGC.doc
Context cocaïneverslaafde
benzoylecgonine.doc
Context aardolieramp
olieramp.doc
COACH6 project voor coachlab interface
COACH6NL.zip
COACH6 project voor eurolab interface
COACH6n2Elab.zip
Demonstratieproef met COACH7 activiteit met eurolab interface
Demo GC eurolab.cma7
Algemene COACH7 activiteit met eurolab interface
nano2 Algemeen.cma7
Instructie voor het instellen van de VERNIER Labquest
n2LQinstructie.pdf
Korte handleiding werken met de VERNIER Labquest
n2LQkort.pdf
Instellingen voor de VERNIER Labquest
nano2 qmbl.zip